Składniki:
- woreczek/pół szklanki kaszy jaglanej- suchej przed ugotowaniem
- 1,5 szklanki mleka (około 400ml)
- 1-2 łyżki miodu - zależy jakie słodkie lubicie
- szklanka wiórek kokosowych (około 5 łyżek)
- migdały
- po kilka kropel aromatu migdałowego i rumowego
- w wersji dla dorosłych można dodać rum lub kokosowy likier ;)
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy na sitko. Przelewamy zimną-wrzącą-zimną wodą, żeby pozbyć się goryczki.
Przepłukaną kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając od czasu do czasu aż kasza wsiąknie całe mleko. Do ciepłej kaszy dodajemy kokosy i miód i mieszamy. Z jeszcze ciepłej masy formujemy kuleczki do których dajemy do środka migdał i obtaczamy w kokosach. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy je do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień. Smacznego!
pyszności :) takich słodkości nie trzeba sobie odmawiać
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMasz rację kupne są za słodkie. Dawniej lubiłam, ale teraz twierdzę,ze dodaja za duzo cukru. Dotyczy to też innych słodkości. Podejrzewam, że to nawet nie jest cukier, tylko słodziki.
OdpowiedzUsuń