Ad sense

piątek

najlepsze gofry - jak z nad morza

Pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Smakują dokładnie jak te robione nad morzem. Polecam!

Składniki:
  • 3 szklanki mąki (u mnie aby było zdrowiej - mąka wymieszana pół na pół pszenna z pszenną pełnoziarnistą)
  • 4 jajka - białka i żółtka osobno
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem. Dodajemy wodę i olej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy 7 minut. Powinno wyjść 16 sztuk. Studzimy najlepiej na kratce aby nie zaparowały od spodu.


niedziela

pełnoziarniste spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym


Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym jest idealny bez względu na porę roku oraz dnia. Kto nie zjadłby ze smakiem talerza pełnego makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym bazylią, oregano i czosnkiem, z dodatkiem mięsnych kuleczek? Proste połączenie, które jest sycące i niezwykle smaczne. Polecam!


Składniki:
  • Pełnoziarnisty makaron spaghetti - ilość wg uznania
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka
  • puszka pomidorów lub pasty pomidorowej takiej w kartonikach
  • ząbek czosnku
  • trochę wody
  • sól, pierz, bazylia oregano




Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente - taki jest zdrowszy. 
Mięso, kaszę manną, jajko, sól, pieprz, czosnek i papryki dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki i parujemy w parowarze około 15 min. Zamiast parowaru można kuleczki obsmażyć na patelni z każdej strony. 
W rondelku na oleju delikatnie przyrumieniamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pomidory z puszki, dolewamy około 1/3 puszki z pomidorów wody i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy chwilę, aby sos zgęstniał a pomidory się rozpadły, następnie przekładamy do niego przygotowane wcześniej pulpeciki i chwilę podduszamy na wolnym ogniu. Smacznego

wtorek

Śniadaniowa pasta jajeczna

Pyszny pomysł na śniadanie szczególnie dla osób na diecie lub aktywnych sportowo. Polecam!




Składniki:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 4-5 jajek
  • szczypiorek - ilość wg uznania
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu obieramy i rozgniatamy widelcem na malutkie kawałeczki. Do rozdrobnionych jajek dodajemy szczypiorek, sól, pieprz, musztardę oraz jogurt i dokładnie wszystko mieszamy. Pasta gotowa! Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!

niedziela

makaron z młodą kapustą

Sezon na młodą kapustę trwa. Nam się jeszcze nie znudziła i chętnie ją wykorzystuję w różnych daniach. Dzisiaj przedstawiam przepis na łazanki z młodą kapustą, drobiową kiełbasą i pieczarkami. 


Składniki:
Makaron - najlepiej łazanki - ja użyłam razowych świderek
1 główka młodej kapusty
300 g pieczarek
1-2 drobiowe kiełbaski
sól, pieprz


Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Kapustę myjemy i szatkujemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki kroimy w kostkę lub plasterki i podsmażamy. Kiełbaskę kroimy w kostkę i również podsmażamy - można razem z pieczarkami. Ugotowaną kapustę odcedzamy i łączymy z makaronem i podsmażoną kiełbasą i pieczarkami. Doprawiamy do smaku. Smacznego!