Składniki:
- 3 szklanki mąki (u mnie aby było zdrowiej - mąka wymieszana pół na pół pszenna z pszenną pełnoziarnistą)
- 4 jajka - białka i żółtka osobno
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.W osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem. Dodajemy wodę i olej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie. Ubite białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofry pieczemy 7 minut. Powinno wyjść 16 sztuk. Studzimy najlepiej na kratce aby nie zaparowały od spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz