Pyszny podwieczorek lub drugie śniadanko zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Polecam!
Składniki:
- jabłka
- ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
- szczypta soli
- 1-2 jajka
- 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy i odstawiamy aby odpoczęło. Jabłka obieramy (lub nie), wydrążamy środek i kroimy na plasterki. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski z ciastem naleśnikowym. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, jabłka wyciągamy np za pomocą widelca który wkładamy w wycięte otwory i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!