Składniki:
Ciasto kruche:
- 400g mąki pszennej
- 40g kakao
- 200g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 150g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- opcjonalnie - skórka starta z połowy pomarańczy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao, pokrojone na małe kawałeczki masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. pół h lub lodówki na około 3h.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zaciskamy obręcz tortownicy. Jedną część ciasta zagniatamy ponownie aby zmiękło, rozwałkowujemy i wyklejamy boki. Drugą część ścieramy na tarce o grubych oczkach tak aby pokryć całe dno tortownicy. Blaszkę dokładamy do lodówki.
Teraz czas na masę serową. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli aż zrobią się białe. Dodajemy ser, budyń w proszku i skórkę pomarańczy. (można białka oddzielić od żółtek i ubić same białka, dodając je na końcu do masy serowej, wtedy masa będzie bardziej puszysta). Całość miksujemy przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia składników, nie za długo. Jeśli miksujemy za długo dużo powietrza dostaje się do masy, wtedy sernik mocno wyrośnie podczas pieczenia ale równie szybko opadnie.
Masę serową przekładamy do tortownicy, na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 min 180 st. Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki najlepiej na noc. Smacznego!