Ad sense

poniedziałek

sałatka gyros

Zdecydowanie jedna z naszych ulubionych sałatek. Szybka, prosta i pożywna. Nadaje się na śniadanie, kolację, obiad czy nawet na przyjęcia. Polecam!



Składniki
  • sałata lodowa
  • mała puszka kukurydzy
  • pierś z kurczaka
  • ogórek konserwowy/kiszony
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • przyprawa do gyrosa
  • keczup



Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia. Sałatę lodową myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, oddajemy podsmażone mięso i mieszamy. Można układać warstwowo -jak kto woli. Dodajemy keczup, majonez oraz jogurt naturalny i jeszcze raz mieszamy. Gotowe. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!


sobota

Pizza na spodzie z tortilli

Przepis jest bardzo prosty a składniki każdy dodaje według swoich upodobań, i co najważniejsze bardzo szybciutko można ją przygotować. Ta pizza za każdym razem wychodzi, nie musimy się martwić czy ciasto drożdżowe nam wyrośnie. Polecam!


Składniki:
  • 2 placki tortilli
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • starty ser - najlepiej mozarella
  • dodatki takie jakie chcemy mieć na pizzy
Przygotowanie:
Na jednym placku tortilli dajemy połowę startego sera, przykrywamy drugim plackiem. Passatę mieszamy z oregano i solą. Takim sosikiem smarujemy drugi placek. Na to wykładamy ulubione dodatki i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 10 min w 170 st. Smacznego!

czwartek

Biszkopt który zawsze się udaje

Klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nie opadający. Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką. Po upieczeniu można opuścić formę z ciastem z 30 cm wysokości na podłogę lecz nie jest to konieczne. Polecam!
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody


Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Nadal miksując dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy wodę. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do momentu połączenia się składników. Prostokątną foremkę ok 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

murzynek z kefirem

Najprostszy przepis na murzynka/ czekoladową babkę. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i ciasto gotowe! Jeden przepis a wiele możliwości - za każdym razem uzyskamy inny smak - wszystko zależy od rodzaju bakalii jakich użyjemy oraz od smaku dżemu. Polecam!



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki sody
  • 400ml kefiru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 - 150ml dżemu lub musu jabłkowego
  • 2 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie)
  • 1 łyżka mąki


Przygotowanie:
Bakalie takie jak rodzynki, żurawina czy morele zalewamy wrzątkiem. W przeciwnym razie opadną nam na dno. 
Wszystkie składniki na babkę mieszamy razem. Pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką.



Ciasto przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.


 Smacznego!

środa

Najłatwiejsza domowa pasta rybna

Wystarczą dwa składniki i pasta gotowa! Pyszna i sycąca, idealna na śniadanie.


Składniki:
  • puszka rybek w sosie pomidorowym (np. sardynki, makrele)
  • 3-4 jajka
  • ewentualnie majonez
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Rybkę wyjmujemy z puszki i przekładamy do miseczki. Jajka kroimy w kosteczkę i dodajemy do ryby. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdyby było za suche można dodać odrobinę majonezu oraz doprawić solą i pieprzem. Smacznego!