Ad sense

niedziela

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Polecam!


Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • Sól, pieprz - można dodać koperek lub inne ulubione zioła 
  • Jajko
  • 2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej - ilosc zależy od rodzaju ziemniaków 
  • Olej do smażenia 



Przygotowanie:
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i scieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja często korzystam z pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki odkładamy na talerzyk wyłożony recznikiem papierowym aby odciekły z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!