Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Polecam!
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz - można dodać koperek lub inne ulubione zioła
- Jajko
- 2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej - ilosc zależy od rodzaju ziemniaków
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i scieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja często korzystam z pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki odkładamy na talerzyk wyłożony recznikiem papierowym aby odciekły z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!