Ad sense

czwartek

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ulubionej kiełbaski i pieczarek. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Polecam!


 Składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek, szynkę czy inną wędlinę)
  • 4 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • ok. 350-400 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 całe jajka
  • ok. 200 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente. Studzimy. Wystudzone kroimy na grubsze plastry.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Całość smażymy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do kiełbasy z cebulą i podsmażamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładamy na dno naczynia, na to wykładamy podsmażoną cebulę, kiełbasę i pieczarki. Układamy resztę ziemniaków. 
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, jajka, ser i zioła. Zalewamy tym naszą zapiekankę. 
Całość pieczemy ok 30 min w 180 st do zrumienienia. Smacznego!



piątek

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Nie potrzebujemy miksera żeby je zrobić, wystarczy widelec, łyżka też da radę. Tak samo szybko znika ze stołu jak szybko się je robi. Można użyć dowolnych ulubionych owoców.  Polecam!


Składniki:
Ciasto:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szkl śmietany (można zastąpić kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym)
  • 3/4 szkl oleju
  • 3 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka:
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki 


Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wrzucamy do miseczki i mieszamy aż ze składników zrobi się ciasto.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy widelcem przez kilka minut do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce.
Na owoce dajemy kruszonkę. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st i pieczemy ok 50 min. Smacznego!


wtorek

Szybkie bułeczki śniadaniowe, bez drożdży, bez zakwasu

  Czasem się zdarzy taki dzień kiedy braknie nam świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. Wtedy z pomocą przychodzą takie szybkie przepisy. W ok 35 min mamy pyszne świeże bułeczki. Polecam!


Składniki:
  • 3 szkl mąki 
  • 350g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu lub cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą, podłużną lub trójkątną bułeczkę. Każdą bułeczkę spłaszczamy, układamy na blaszce do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu wodą lub mlekiem lub jajkiem, można też posypać makiem lub sezamem. Całość wsadzamy do nagrzanego do 200 st piekarnika i pieczemy ok 25 min. Smacznego!


Pralinki kokosowe ala rafaello z 2 składników

Kokosowe kuleczki tylko z 2 składników! Polecam od razu zrobić większą porcję ;) śmiało mogą udawać rafaello gdy do środka dodamy migdał. Polecam oblać je gorzką czekoladą - pyszności.


Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 100g kremowego serka np bieluch, mój ulubiony, Philadelphia lub cos w tym stylu
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu oraz czekolada do obtoczenia kulek


Przygotowanie:
Wiórki kokosowe, serek i miód mieszamy  dokładnie dłońmi. Z powstałej masy lepimy kuleczki. Łatwiej będzie lepić gdy dłonie zwilżymy lekko wodą.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Kulki maczamy w czekoladzie i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

czwartek

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem. Pyszna, lekka i pożywna. Polecam!



Składniki:
  • ok 2 litrów rosołu lub wywaru warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g ulubionego makaronu
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka masła
  • koperek
  • można dodać ziemniaka
  • śmietana lub jogurt naturalny


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę oraz pieczarki i dusimy ok 5 min. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i myjemy, kroimy w kostkę lub półplasterki i dodajemy do pieczarek, dusimy kolejne 5 min. Jeśli zdecydujemy się dodać ziemniaki to też dorzucamy pokrojone do garnka razem z marchewką i pietruszką. Po tym czasie wlewamy gorący bulion i doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. Koperek szatkujemy i dorzucamy do zupy. W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na talerz wlewamy chochelką zupę, dorzucamy makaron i zabielamy śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

poniedziałek

Budyniowy omlet

Szybkie, słodkie śniadanko idealne dla małych jak i dużych dzieci. Polecam!


Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 budyń w proszku - u nas śmietankowy 
  • 1/3 szkl mleka lub wody
Przygotowanie:
Białko jajka ubijam.
 Budyń rozpuszczam w mleku. 
Do ubitego białka dodaje żółtko i budyń z mlekiem i delikatnie mieszam. 


Smaze na patelni bez tłuszczu na małym ogniu pod przykryciem po ok 3-4 min z każdej strony. Smacznego!