Składniki na 1 foremkę 22x10 cm:
- 5-6 szt. wyfiletowanych pałek kurczaka
- 1 pojedyncza pierś
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki majeranku
- po szczypcie chili i pieprzu
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Mięso myjemy. Filety z kurczaka kroimy w kosteczkę, Część udek kurczaka również kroimy w kostkę a resztę mielimy w blenderze. Zmielone i pokrojone mięso razem z przyprawami mieszamy dokładnie i długo w misce. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z mięsem. Całość przekładamy do foremki, najlepiej na kilka razy aby nie dostało się między mięso powietrze. Całość ugniatamy mocno łyżką. Foremkę owijamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w 190 stopniach. Pod koniec można folię zdjąć i obsypać mięso z góry papryką w proszku lub chili i piec jeszcze chwilkę. Upieczone mięsko studzimy i przechowujemy w lodówce. Można jeść jako pieczeń do obiadu lub kroić jako wędlinkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz