Ad sense

wtorek

Domowa drobiowa wędlina, pieczeń z kurczaka

Pyszna drobiowa wędlina. Zrobiona w domu, więc wiemy co jemy - soczyste mięsko z udek i piersi kurczaka, przede wszystkim bez konserwantów.  Można ją upiec tak jak ja w piekarniku jako pieczeń lub w szynkowarze jako wędlinkę. Polecam!



Składniki na 1 foremkę 22x10 cm:
  • 5-6 szt. wyfiletowanych pałek kurczaka
  • 1 pojedyncza pierś
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki majeranku 
  • po szczypcie chili i pieprzu 
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny


Przygotowanie:
Mięso myjemy. Filety z kurczaka kroimy w kosteczkę, Część udek kurczaka również kroimy w kostkę a resztę mielimy w blenderze. Zmielone i pokrojone mięso razem z przyprawami mieszamy dokładnie i długo w misce. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. 
Następnego dnia żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z mięsem. Całość przekładamy do foremki, najlepiej na kilka razy aby nie dostało się między mięso powietrze. Całość ugniatamy mocno łyżką. Foremkę owijamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w 190 stopniach. Pod koniec można folię zdjąć i obsypać mięso z góry papryką w proszku lub chili i piec jeszcze chwilkę. Upieczone mięsko studzimy i przechowujemy w lodówce. Można jeść jako pieczeń do obiadu lub kroić jako wędlinkę. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz