Ad sense

środa

Ruskie naleśniki

Ruskie naleśniki czyli naleśniki z serem, cebulką i ziemniakami. Uwielbiamy ruskie pierogi ale nie zawsze jest czas i chęci aby je lepić :-) więc tym razem poszłam na łatwiznę i zawinęłam farsz w naleśniki usmażone rano. Efekt nas zaskoczył oczywiście pozytywnie :-) Spróbujcie sami!



Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła

Farsz:
  • 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu


Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.
Farsz: Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania.
Na środek naleśnika nakładamy farsz, rozsmarowujemy i składamy w kopertę lub rulonik jak kto woli. Można je jeszcze raz podsmażyć. Podajemy ze śmietaną, cebulką, boczkiem, co kto lubi :-) Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi ruskie jadłam nie raz i smakowały mi, ale takich naleśników jeszcze nie - jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń