Ad sense

środa

tarte buraczki z cebulką do obiadu

Uwielbiam buraczki. Pieczone, duszone, gotowane lub na surowo.
Buraczki z cebulką to idealny dodatek do każdego drugiego dania. Polecam!


Składniki:
  • 5-6 buraków
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • odrobina cukru
  • 1-2 łyżki oleju



Przygotowanie:
Buraki gotujemy, ostudzone obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Gotowe odstawiamy na około pół godzinki do lodówki aby smaki się dokładnie połączyły a surówka ochłodziła. Podajemy jako dodatek do obiadu lub wcinamy oddzielnie. Smacznego!


Ruskie naleśniki

Ruskie naleśniki czyli naleśniki z serem, cebulką i ziemniakami. Uwielbiamy ruskie pierogi ale nie zawsze jest czas i chęci aby je lepić :-) więc tym razem poszłam na łatwiznę i zawinęłam farsz w naleśniki usmażone rano. Efekt nas zaskoczył oczywiście pozytywnie :-) Spróbujcie sami!



Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła

Farsz:
  • 0,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu


Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.
Farsz: Cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na maśle na złoty kolor. Ziemniaki jeszcze gorące obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do dużej miski. Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cebulę i doprawiamy. Mieszamy farsz i próbujemy, można doprawić go mocniej wg uznania.
Na środek naleśnika nakładamy farsz, rozsmarowujemy i składamy w kopertę lub rulonik jak kto woli. Można je jeszcze raz podsmażyć. Podajemy ze śmietaną, cebulką, boczkiem, co kto lubi :-) Smacznego!

wtorek

Domowa drobiowa wędlina, pieczeń z kurczaka

Pyszna drobiowa wędlina. Zrobiona w domu, więc wiemy co jemy - soczyste mięsko z udek i piersi kurczaka, przede wszystkim bez konserwantów.  Można ją upiec tak jak ja w piekarniku jako pieczeń lub w szynkowarze jako wędlinkę. Polecam!



Składniki na 1 foremkę 22x10 cm:
  • 5-6 szt. wyfiletowanych pałek kurczaka
  • 1 pojedyncza pierś
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki majeranku 
  • po szczypcie chili i pieprzu 
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny


Przygotowanie:
Mięso myjemy. Filety z kurczaka kroimy w kosteczkę, Część udek kurczaka również kroimy w kostkę a resztę mielimy w blenderze. Zmielone i pokrojone mięso razem z przyprawami mieszamy dokładnie i długo w misce. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. 
Następnego dnia żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i mieszamy z mięsem. Całość przekładamy do foremki, najlepiej na kilka razy aby nie dostało się między mięso powietrze. Całość ugniatamy mocno łyżką. Foremkę owijamy folią aluminiową i pieczemy około godziny w 190 stopniach. Pod koniec można folię zdjąć i obsypać mięso z góry papryką w proszku lub chili i piec jeszcze chwilkę. Upieczone mięsko studzimy i przechowujemy w lodówce. Można jeść jako pieczeń do obiadu lub kroić jako wędlinkę. Smacznego!