Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do tego ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 4 pałki kurczaka (ok 500g)
- 4 plastry schabu
- 1-2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- Liść laurowy, ziele angielskie
Dodatkowo:
- Bułka namoczona w mleku lub wodzie
- Wywar z gotowania mięsa lub rosół
- Można dodać ulubione zioła- koperek, natkę pietruszki itp
- Cebula
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.
Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.
W czasie gdy ciasto odpoczywa obieramy mięso z kości i razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia - najpierw mięso, warzywa a na końcu namoczona i odciśnięta bułka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do masy warzywno mięsnej. Całość dokładnie mieszamy i kosztujemy czy nie trzeba więcej doprawic oraz czy masa nie jest za sucha. U mnie była troszkę za sucha więc dolałam dwie chochelki wywaru z gotowania mięsa. Dodałam również posiekany koperek i natkę pietruszki do smaku. Farsz gotowy.
Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!