Ad sense

wtorek

Piernikowe placuszki

 Idealne na zimowe śniadanie!



Składniki:

  • 70 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Pół szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Odrobina soli
  • 1-2 łyżeczki ulubionego słodzidła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu) z obu stron na złoty kolor. Podajemy z orzechami, bananem lub syropem klonowym. Smacznego! 

piątek

Racuchy na kefirze

Przepis od babci na ulubione racuchy mojego męża. Polecam!


Składniki :
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g kefiru
  • 150g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Można dodać wcześniej namoczone rodzynki, starte jabłko, biały ser lub inne ulubione dodatki
  • Olej do smażenia 


Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i kefir, miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i sodę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodajemy do masy z żółtkami. Całość delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.


 Racuchy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obydwóch stron na złoty kolor. Smacznego!

niedziela

Pulpeciki duszone na młodej kapuście

Pyszny, letni i zdrowy obiadek. Do moich pulpecików dodałam kaszę jaglaną, więc są bardziej pożywne. Polecam!

Składniki:

  • 1 większa młoda kapusta lub 2 małe 
  • 500g mięsa mielonego 
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 150-200 ml rosołu lub wywaru warzywnego lub wody
  • ulubione przyprawy do miesa mielonego - sól, pieprz, bazylia, czosnek, papryka słodka, oregano, papryka ostra
  • mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dajemy na sitko i przelewamy na przemian wrzącą- zimną  wrzącą wodą aby pozbyć się goryczki. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. 
Mięso mielone mieszamy razem z jakiem i przyprawami. Dodajemy zimną kaszę i mieszamy jeszcze raz.  Zwilżonymi dłońmi lepimy pulpeciki. Każdą kuleczkę obtaczamy w mące.
Na patelni lub w garnku z szerszym dnem podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę oraz kapustę. Podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. W tym samym czasie na patelni smazymy pulpeciki. Usmażone mięso ukladamy na kapuście i dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok 20 min. Smacznego!

wtorek

Pierogi z mięsem

Pyszne pierogi z mięsem. Cienkie ciasto pierogowe z dużą ilością nadzienia mięsnego w środku. Do tego ulubiona surówka i mamy pyszny obiadek. Polecam!



Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli


Farsz:

  • 4 pałki kurczaka (ok 500g)
  • 4 plastry schabu
  • 1-2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Liść laurowy, ziele angielskie


Dodatkowo:

  • Bułka namoczona w mleku lub wodzie
  • Wywar z gotowania mięsa lub rosół
  • Można dodać ulubione zioła- koperek, natkę pietruszki itp
  • Cebula



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w garnku, zalewamy wodą tylko tyle aby wszystko przykryć i gotujemy ok 40 min aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy  mięso oraz warzywa i studzimy. W czasie gdy mięso się studzi zajmujemy się robieniem ciasta.

Mąkę wysypujemy do dużej miski, można ją wcześniej przesiać. Robimy zagłębienie, dodajemy sól i wlewamy po trochu wrzątek. Mieszamy widelcem i jak się już trochę połączy, zagniatamy dłońmi. Dodajemy jajko i oliwę i wyrabiamy na stolnicy ok. 5 minut, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Odstawiamy je na 10-15 minut, najlepiej przykrywając ściereczką - to bardzo ważne, ciasto wtedy odpocznie, gluten zacznie pracować i ciasto bedzie idealne.

W czasie gdy ciasto odpoczywa obieramy mięso z kości i razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia - najpierw mięso, warzywa a na końcu namoczona i odciśnięta bułka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do masy warzywno mięsnej. Całość dokładnie mieszamy i kosztujemy czy nie trzeba więcej doprawic oraz czy masa nie jest za sucha. U mnie była troszkę za sucha więc dolałam dwie chochelki wywaru z gotowania mięsa. Dodałam również posiekany koperek i natkę pietruszki do smaku. Farsz gotowy.

Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy krążki i na środku układamy farsz. Zlepiamy i układamy na podsypanej mąką stolnicy. Jeśli przygotowujemy dużą ilość pierogów, można je przykryć ściereczką, żeby nie wysychały. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 1-2 minut od wypłynięcia. Smacznego!


czwartek

Domowy serek typu danio

Domowy deser dla najmłodszych, bez dodatku chemi i cukru. Nadaje się do zjedzenia jako samodzielny deser lub jako nadzienie np do naleśników. Zasmakuje każdemu!


Składniki:

  • Serek wiejski razem ze śmietanką (można zastąpić twarogiem wymieszanym z jogurtem naturalnym) 
  • Banan lub inny ulubiony owoc
Przygotowanie:
Serek wraz ze śmietanką blendujemy na gładką masę, dodajemy banana i blendujemy jeszcze raz. Gotowe! Smacznego! 


środa

Chrupiące pieczone ziemniaczki

Bardzo pyszne pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką. Idealny dodatek do drugiego dania.



Składniki:

  • 1 kg ziemniakow
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
  • Spora garść bulki tartej




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy (lub nie jeśli lubicie ze skórką), myjemy i kroimy na ulubione kształty - u nas łódeczki. Polewamy olejem, dodajemy przyprawy oraz bułkę tartą i dokladnie mieszamy. Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia jeden obok drugiego. Pieczemy w 190 st mniej więcej 30 min. Podajemy ciepłe z ulubionym mięskiem lub rybką lub podajemy z sosem np czosnkowym jako przekąskę. Smacznego!

Ciasto styropian - sernik bez sera

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. W smaku niby sernik a tak naprawdę nie zawiera w ogóle sera! Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub greckiego albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest smaczne, szybkie, tanie i łatwe do przygotowania. Polecam!



Składniki:
Ciasto kruche:
  • 250g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu

Masa:
  • 1 litr jogurtu greckiego
  • 200g cukru (można użyć mniej jeśli damy budyń z cukrem w składzie)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 białek
  • Dodatkowo dżem - u nas malinowy
  • Do masy można dodać brzoskwinie lub wiórki kokosowe


Przygotowanie:
Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika, drugą część wyklejamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 st. aż się lekko zarumieni.
W wysokiej misce mieszamy jogurt z cukrem, następnie dodajemy budynie i mieszamy jeszcze raz aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą jogurtową.
Podpieczone i wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę jogurtową.
Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Upieczone najlepiej pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego.


poniedziałek

Babka marmurkowa na oleju

Babka marmurkowa. Puszysta i miękka a do tego bardzo smaczna.  Łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do kawki czy do szklanki mleka. Polecam!




Składniki:
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 i 1/2 szkl mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki 



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Ciągle miksując do ubitych białek dodajemy żółtka. Po żółtkach delikatnie wlewamy mleko i miksujemy. Mąkę mieszamy z  proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Formę na babkę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą aby babka nam się nie przykleiła. Ja używam silikonowej której nie trzeba natłuszczać. 
Do foremki wylewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy ok 1 godziny w 170-180 st. do suchego patyczka. Smacznego!


Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania

Domowy chlebek do zrobienia w 5 min. Przepis przyda nam się gdy skończyły nam się drożdże lub zakwas chlebowy. 


Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru lub maślanki (wg mnie na maślance jest najsmaczniejszy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Olej do posmarowania dłoni
  • Ulubione ziarenka - słonecznik, siemie lniane, czarnuszka itp

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, sól, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby gluten zaczął pracować. Piekarnik nastawiamy na 200 st. Keksowkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie smarujemy olejem, przekładmy ciasto do keksówki i wyrównujemy. Chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 min. Gorący wyjmujemy z foremki i zawijamy w ściereczkę aby skórka zmiękła a chlebek był wilgotny i nie wysechł za szybko. Zawinięty w ściereczkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego. 

niedziela

Ziemniaczki z kiełbasą pieczone w worku

Pomysł na szybki obiadek gdy nie mamy czasu gotować obiadu.

Składniki:
  • 600 g ziemniaków 
  • 200g ulubionej kiełbasy 
  • 1 cebula
  • Przyprawy - u nas sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka chili, zioła prowansalskie
  • Można dodać inne warzywa - marchewkę, buraka, brokuły itp
  • Worek do pieczenia



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do worka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Pieczemy ok 45 min w 180 st. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego! 

wtorek

biszkoptowy omlet na słodko

Omlet na słodko, w smaku przypomina biszkopt. Idealnie nada się na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • odrobina masła do posmarowania patelni
  • marmolada, dżem, jogurt, owoce - co kto lubi

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, do ubitych dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do jajek. Mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy masełkiem. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem ok 3-4 min na małym ogniu z każdej strony. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

niedziela

Placuszki budyniowo jogurtowe



Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu 40g
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu
  • ulubione dodatki np dżem, jogurt naturalny, domowa nutella, marmolada, miód itp



Przygotowanie:
Do miski dajemy jogurt, jajka oraz cukier i mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i dokładnie wszystko razem mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Na bardzo dobrze rozgrzaną (najlepiej suchą) patelnię wykładamy po 1 łyżce masy. Smażymy z obu stron na niedużym ogniu i podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane. Niezawodny przepis na najlepsze placki ziemniaczane, chrupiące i nienasiąknięte tłuszczem. Polecam!


Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • Sól, pieprz - można dodać koperek lub inne ulubione zioła 
  • Jajko
  • 2 łyżki z brzuszkiem mąki pszennej - ilosc zależy od rodzaju ziemniaków 
  • Olej do smażenia 



Przygotowanie:
Ziemniaki oraz cebulę obieramy i scieramy na tarce o drobnych oczkach. Ja często korzystam z pomocy blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.  Po usmażeniu placki odkładamy na talerzyk wyłożony recznikiem papierowym aby odciekły z tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!