Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g masła lub margaryny
- 100g cukru
- 5 żółtek
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
Masa:
- 1 litr jogurtu greckiego
- 200g cukru (można użyć mniej jeśli damy budyń z cukrem w składzie)
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 5 białek
- Dodatkowo dżem - u nas malinowy
- Do masy można dodać brzoskwinie lub wiórki kokosowe
Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika, drugą część wyklejamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 st. aż się lekko zarumieni.
W wysokiej misce mieszamy jogurt z cukrem, następnie dodajemy budynie i mieszamy jeszcze raz aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą jogurtową.
Podpieczone i wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę jogurtową.
Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Upieczone najlepiej pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego.
Jaki rozmiar blaszki? Mira
OdpowiedzUsuńMoja ma 27x35 cm
Usuń