Pyszne, miękkie, obłędnie pachnące bułeczki z białym serem. W sam raz na drugie śniadanie lub do kawki. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 2,5-3 dag drożdży (lub paczka suszonych 8g)
- szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- ok. 0,5 szklanki cukru (można mniej, można więcej jak kto lubi)
- szczypta soli
- zapach lub cukier waniliowy
- 1 jajko (lub samo żółtko a białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem)
Masa serowa:
- kostka białego sera najlepiej tłusty lub półtłusty
- jajko
- cukier
- cukier waniliowy
- rodzynki
Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielka ilością ciepłego (nie gorącego) mleka i odstawić aż wyrośnie.
Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. (zazwyczaj 1,5h)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i krótko wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt i posmarować połową sera na środku.
Tak przygotowane ciasto przekroić na 12 równych części i każdą część przekręcić w połowie.
Piec w temp. 180°C ok. 20-25 minut.
Smacznego!