Ad sense

poniedziałek

drożdżowe bułeczki z serem

Pyszne, miękkie, obłędnie pachnące bułeczki z białym serem. W sam raz na drugie śniadanie lub do kawki. Polecam!

Składniki:
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 2,5-3 dag drożdży (lub paczka suszonych 8g)
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • ok. 0,5 szklanki cukru (można mniej, można więcej jak kto lubi)
  • szczypta soli
  • zapach lub cukier waniliowy
  • 1 jajko (lub samo żółtko a białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem)
Masa serowa:
  • kostka białego sera najlepiej tłusty lub półtłusty
  • jajko
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i niewielka ilością ciepłego (nie gorącego) mleka i odstawić aż wyrośnie.



Wszystkie składniki wraz z rozczynem wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi objętość. (zazwyczaj 1,5h)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i krótko wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt i posmarować połową sera na środku. 


                            Ciasto złożyć na trzy ( 1/3 ciasta zagiąć od dołu i 1/3 założyć od góry ).

Tak przygotowane ciasto przekroić na 12 równych części i każdą część przekręcić w połowie.


Piec w temp. 180°C ok. 20-25 minut.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz