Ad sense

sobota

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wg Ewy Wachowicz

Idealne ciasto dla leniuchów :) wystarczy warstwowo wyłożyć składniki i po 3 godzinach krótko wymieszać. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Można dodać na wierzch lekkie owoce :)




Składniki:
Ciasto:
  • 4, 5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 10 dkg. drożdży
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru

Przygotowanie:
Na dno miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski. Blaszkę o wym. 26x30 cm. wykładamy papierem do pieczenia (silikonowej nie trzeba) i wykładamy równomiernie ciasto. Jeśli macie ochotę można dać na wierzch owoce, najlepiej takie które nie puszczą dużo soku aby nie wyszedł nam zakalec. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Pieczemy około 35 minut, w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Gotowe studzimy na kratce. Smacznego!


wtorek

muffinki musli

Muffinki musli. Jak slodkie buleczki :) na sniadanie idealne, zawieraja same zdrowe potrzebne skladniki na rozpoczecie dnia, no moze oprocz cukru ;)


składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów - można dać orzechy, suszone owoce, czekoladę lub np skórkę pomarańczową
  • 1 garść rodzynek
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • (może być też orkiszowa lub pszenna 450 lub 500)
  • solidna szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czasem zastępuję 1/2 łyżeczki sody
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g masła


Przygotowanie:
Siekam orzechy tak, by były przyjemne do jedzenia po upieczeniu. Do szklanki wsypuję 3/4 szklanki płatków owsianych oraz orzechy. Dodaję wiórki kokosowe, mąkę, sól, proszek do pieczenia i rodzynki –dokładnie mieszam. Gdyby suszone owoce były sklejone, to je teraz rozdzielam –obtoczą się pojedynczo w mące, dzięki czemu nie zbrylują się w cieście i upieką się osobno.
Roztapiam masło –ma być płynne, ale nie gorące (można w mikrofalówce, kilkadziesiąt sekund powinno wystarczyć).
Do drugiej miski wbijam całe jajka, dosypuję cukier i miksuję do czasu, aż jajka pojaśnieją, zwiększą objętość i staną się puszyste. Dodaję jogurt, roztopione masło i mieszam.
Do miski ze składnikami mokrymi dosypuję składniki sypkie i szybko mieszam do połączenia zawartości obu misek. Mieszam od dna, szybko, wręcz niedbale i nie za długo. Przekładam ciasto do blaszki na muffinki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180-200 st. przez ok. 20 minut. - zależy od piekarnika. Smacznego!

piątek

siekane kotleciki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą

Przepyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą. Szybkie w przygotowaniu i bardzo bardzo smaczne. Najsmaczniejsze kotleciki z kurczaka jakie do tej pory jedliśmy.  Polecam!
Składniki:
  • 2 mniejsze lub 1,5 piersi z kury 
  • 5-6 pieczarek 
  • 250 gr sera mozzarelli 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • garść zielonej pietruszki 
  • 1 jajko 
  • 2-3 łyżki bułki tartej 
  • przyprawy: sól pieprz ,papryka ostra, słodka, 
  • do panierki jajko i bułka tarta.


Mięso kroimy w drobną kostkę. Solimy. Posypujemy pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Cebulkę siekamy na drobno. Wrzucamy na rozgrzaną jedną łyżkę oleju. Jak się zeszkli, dodajemy starty czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Kilka sekund jeszcze podsmażamy i dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Mieszamy i dusimy pieczarki maksymalnie dwie minuty.
Podczas, gdy pieczarki dochodzą kroimy w drobną kostkę mozzarellę. Dodajemy do niej pieczarki, mięso, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Lepiej, żeby były mniejsze, dzięki temu łatwiej przewracać je na patelni. Wystarczy obtoczyć kotleciki tak jak są w panierce i wkładać na rozgrzany tłuszcz.
Kotlety smażymy około 2 minut z każdej strony, tak, jak każde mielone, na niedużym ogniu. Podajemy tradycyjnie z surówką, ziemniakami, czy ryżem.