Ad sense

wtorek

krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

 Krokiety zawsze pojawiają się u nas na świątecznym stole. Najlepiej smakują z barszczem.





Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody najlepiej gazowanej ale może być też zwykła
  • szczypta soli
  • 1-2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju lub roztopionego masła
Farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 300 g mięsa (może być z rosołu, może być wieprzowe, mielone)
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • domowa vegeta
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • bułka tarta, jajko





Przygotowanie:
Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ważne aby nie mieszać go w międzyczasie.
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso mielimy. Pieczarki kroimy w plasterki lub mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy mięso i smażymy aż mięso straci surowość. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, mieszamy, chwilkę podsmażamy i przekładamy do miski. Na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki. Usmażone przekładamy do miski z mięsem. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotową kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do miski. Całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na naleśniki i zwijamy je w tradycyjne krokiety. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy nasze krokiety na patelni z obu stron do zrumienienia bułki tartej.Podajemy z barszczem czerwonym do picia. Smacznego!

Drożdżówki z makiem - przepis z zeszytu babci

Przepyszne domowe drożdżówki z makiem.
Wwystarczył komentarz mojego męża, że te bułeczki są o wiele smaczniejsze od tych z piekarni, zeby sie utwierdzić w tym, że muszą być na prawdę smaczne.
Przepis na ciasto mam ze starego zeszytu z przepisami który mam od babci. Masa makowa niestety jest kupna - nie oszukujmy się, tak jest szybciej i prościej;)
Bardzo polecam!



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko
  • 100 g masła 
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 1/3 kostki świeżych 
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy

Przygotowanie:
Jajko i żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mleko z masłem podgrzewamy aby masło  się rozpuściło i odstawiamy do wystygnięcia, ma być cieple ale nie gorące.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże, sól, mleko z masłem oraz ubite jajka z cukrami. Wszystko razem mieszamy az powstanie spójne, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, chwilkę przerabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. 
Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę makową i zwijamy od dłuższego boku jak roladę. 


Ciasto dzielimy na 10 części, każdą część naciskamy od góry tępą stroną noża tak aby nie przeciąć bułki.


Bułeczki układamy na blaszce i zostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.


 Przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy mlekiem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w 180 st. do zrumienienia. 
Smacznego!

niedziela

Gołąbki z włoskiej kapusty


Gołąbki z włoskiej kapusty. Naszym zdaniem są o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż te tradycyjne z białej kapusty. Włoska kapusta jest szybko miękka po sparzeniu więc robienie gołąbków jest o wiele szybsze. Polecam!


Składniki:
  • 1 duża lub 2 mniejsze kapusty włoskie 
  • 200g ryżu 
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Ulubione przyprawy - sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra, majeranek



Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście jeśli są uszkodzone. Wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i parzymy w niej kapustę ok 5 min wyciętym głąbem do dołu. Po tym czasie liście powinny odchodzić od kapusty. Wyciągamy je na sitko. Aby przestygły. Z każdego liścia odcianamy grubszy nerw. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. W dużej misce mieszamy przestudzony ryż, usmażoną cebulę, jajko oraz surowe mięso mielone. Doprawiamy do smaku. 
Na każdym liściu kapusty układamy po 1 dużej łyżce farszu (można więcej) zawijamy od dołu, nastepnie boki i zwijamy gołąbka. 
Na dno garnka układamy kilka podgotowanych liści, aby zabezpieczyć przed przypaleniem. Na nie układamy warstwami gołąbki. Zalewamy bulionem z gotowania kapusty. Gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty, około 30-40 minut. 
Smacznego!