Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kakao naturalnego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (jogurtu, maślanki, kefiru)
- można dodać ekstrakt waniliowy
składniki na masę serową:
- 2 szklanki sera białego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki suchego budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Kakao mieszamy z gorącą wodą na gładką masę, Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Jajka, mleko, olej, cukier i ekstrakt dokładnie mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi.
Składniki na masę serową dokładnie łączymy ze sobą.
Do papilotek nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego, na to łyżkę masy serowej i przykrywamy kolejną łyżka ciasta. Pieczemy 15-20 min w 180 st.