Składniki:
Przygotowanie:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej - dałam pełnoziarnistą
- Pół szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego - opcjonalnie dla zapachu
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych
- Suszona żurawina ok 50 g
Przygotowanie:
Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać razem w troszkę wyższej misce. Dodać roztopione i wystudzone masło, wbić jajko i wszystko razem wymieszać.
Na końcu dodać pokrojone orzeszki, czekoladę i żurawinę, krótko wymieszać - ręcznie lub mikserem. Użyłam mąki pełnoziarnistej więc do ciasta musiałam dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, ponieważ było za bardzo sypkie.
Z ciasta w dłoniach - najlepiej zwilżonych, formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Pieczemy w temperaturze 170st. C przez ok.16 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce i lekko stwardnieją. Smacznego!
Na końcu dodać pokrojone orzeszki, czekoladę i żurawinę, krótko wymieszać - ręcznie lub mikserem. Użyłam mąki pełnoziarnistej więc do ciasta musiałam dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, ponieważ było za bardzo sypkie.
Z ciasta w dłoniach - najlepiej zwilżonych, formować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Pieczemy w temperaturze 170st. C przez ok.16 minut.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce i lekko stwardnieją. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz