- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - można zastąpić mąką graham, nie polecam żytniej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- 6 łyżek brązowego cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 50g lub 100g gorzkiej czekolady najlepiej 70% poszatkowanej w większe kawałki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do letniego mleka dodajemy 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady) włącznie z zaczynem i solą. Mieszamy, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady, następnie przekładamy do formy na babkę lub do keksówki i ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut bez termoobiegu.
Smacznego!
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady) włącznie z zaczynem i solą. Mieszamy, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady, następnie przekładamy do formy na babkę lub do keksówki i ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut bez termoobiegu.
Smacznego!
Przepis zainspirowany babka z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy.