Te niepozorne małe kulki to prawdziwa bomba energetyczna. Dodadzą siły i mocy wtedy, gdy tego najbardziej potrzebujemy. Taką przekąską można śmiało zacząć dzień, zjeść przed treningiem, zapakować na drugie śniadanie albo sięgnąć po nią, gdy zwyczajnie najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Kulki można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Z podanych składników wyszło mi 20 średnich kulek.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych - u mnie bezglutenowe
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2/3 szklanki płatków lub wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Odstawiamy na pół godzinki do lodówki - żeby smaki się przegryzły a płatki owsiane zmiękły. Po tym czasie formujemy kuleczki i zajadamy :-) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz