składniki:
- pół kg mielonego mięsa
- słoiczek przecieru pomidorowego
- pół puszki kukurydzy - można dać całą puszkę
- puszka czerwonej fasolki razem z zalewą
- czosnek granulowany
- 2 łyżki suszonej cebulki
- łyżeczka sproszkowanego chilli lub mała, posiekana papryczka
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki bazyli
- pół łyżeczki oregano
- sól, pieprz,
- łyżka oliwy lub oleju do smażenia
Przygotowanie:
Na patelnię dajemy łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy mięso i smażymy na wolnym ogniu aż mięso zmieni kolor. Dodajemy sól, pieprz, chili, czosnek, bazylię, oregano oraz sproszkowane papryki. Mieszamy wszystko. Wlewamy fasolkę wraz z zalewą oraz kukurydzę (kukurydza bez zalewy). Dodajemy przecier pomidorowy i suszoną cebulkę (jeśli jest za gęste można podlać odrobinę wodą). Dusimy na małym ogniu ok 10 min. delikatnie mieszając.
Podajemy ze świeżą bagietką, bułeczką lub z ryżem.
Na patelnię dajemy łyżkę oliwy lub oleju, wrzucamy mięso i smażymy na wolnym ogniu aż mięso zmieni kolor. Dodajemy sól, pieprz, chili, czosnek, bazylię, oregano oraz sproszkowane papryki. Mieszamy wszystko. Wlewamy fasolkę wraz z zalewą oraz kukurydzę (kukurydza bez zalewy). Dodajemy przecier pomidorowy i suszoną cebulkę (jeśli jest za gęste można podlać odrobinę wodą). Dusimy na małym ogniu ok 10 min. delikatnie mieszając.
Podajemy ze świeżą bagietką, bułeczką lub z ryżem.
Smacznego!
Tyle razy sie przymiezalam i jeszcze nigdy nie robilam...
OdpowiedzUsuń