Gołąbki to dość pracochłonne danie, idąc więc na skróty, można zrobić tzw. gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz mięsny w obgotowane liście kapusty, dodaje się ją poszatkowaną do farszu :)
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
- pół białej kapusty (zwykłej lub włoskiej)
- 1 jajko
- 5 łyżek kaszy manny
- mielona słodka i ostra papryka
- czosnek
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia
Sos pomidorowy:
- passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy
- ulubione przyprawy typu vegeta - najlepiej domowa
- 1 litr wody
Przygotowanie:
Połowę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i maggi. Dodajemy kaszę manną i jajka - mieszamy ponownie (nie pomijajcie kaszy, dzięki niej gołąbki się nie rozpadają!). W zwilżonych wodą dłoniach z powstałej masy formujemy owalne kule tworząc jakby gołąbki.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podsmażone zalewamy litrem gorącej przegotowanej wody, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. (jeśli robimy z młodej kapusty wystarczy gotować 25-30 min) Pod koniec gotowania można dodać śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, surówką lub wcinamy same :-) Smacznego!
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podsmażone zalewamy litrem gorącej przegotowanej wody, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. (jeśli robimy z młodej kapusty wystarczy gotować 25-30 min) Pod koniec gotowania można dodać śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, surówką lub wcinamy same :-) Smacznego!
Uwielbiam takie gołąbki. Ostatnio babcia zrobiła mi takie tradycyjne pyszności.
OdpowiedzUsuńTradycyjne tez sa pycha!
Usuń