Wiele osób chce piec chleb, jeść domowy, ale twierdzą, że to trudne. Dzisiaj przepis na chleb który jest łatwy i zawsze wychodzi a do tego jest przepyszny.
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- opakowanie suchych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki płatków owsianych
- kilka łyżek ziaren słonecznika i siemienia lnianego
Przygotowanie:
Ciepłą lecz nie gorącą wodę wlewamy do miski, wsypujemy dwie łyżeczki cukry i opakowanie drożdży - mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie do drożdży wsypujemy mąkę, sól, płatki owsiane i ziarna. Wszystko razem mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Nastawiamy piekarnik na 180-200 st. - zależy od piekarnika. Gdy się nagrzeje wkładamy chleb i pieczemy około godzinę. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego!
Nie ma to jak domowy chleb :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy chleb.... przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńSmakowity bochenek :)
OdpowiedzUsuńrobiłam z tego przepisu ale połączyłam makę gryczaną z żytnią ,i wyszedł tylko nie dodałam ziaren i płatków .Polecam przepis .
OdpowiedzUsuńCzy smarowac chleb woda z cukrem?Czy przed upieczeniem ,czy po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńA w jakim celu woda z cukrem? Ja nigdy niczym nie smaruje.
UsuńJeśli dałam tylko mąkę pszenna babuni typ 650 to też będzie dobrze?
OdpowiedzUsuńTak, z samej pszennej tez robiłam i był ok :)
Usuń