poniedziałek

Łatwy, domowy, drożdżowy chleb z ziarnami, który się zawsze udaje

Wiele osób chce piec chleb, jeść domowy, ale twierdzą, że to trudne. Dzisiaj przepis na chleb który jest łatwy i zawsze wychodzi a do tego jest przepyszny.



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • kilka łyżek ziaren słonecznika i siemienia lnianego


Przygotowanie:
Ciepłą lecz nie gorącą wodę wlewamy do miski, wsypujemy dwie łyżeczki cukry i opakowanie drożdży - mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie do drożdży wsypujemy mąkę, sól, płatki owsiane i ziarna. Wszystko razem mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Nastawiamy piekarnik na 180-200 st. - zależy od piekarnika. Gdy się nagrzeje wkładamy chleb i pieczemy około godzinę. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowy chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowy chleb.... przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam z tego przepisu ale połączyłam makę gryczaną z żytnią ,i wyszedł tylko nie dodałam ziaren i płatków .Polecam przepis .

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy16:10

    Czy smarowac chleb woda z cukrem?Czy przed upieczeniem ,czy po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w jakim celu woda z cukrem? Ja nigdy niczym nie smaruje.

      Usuń
  6. Anonimowy11:47

    Jeśli dałam tylko mąkę pszenna babuni typ 650 to też będzie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy10:33

      Tak, z samej pszennej tez robiłam i był ok :)

      Usuń