Ad sense

piątek

Pieczonki, prażonki

Pieczonki lub prażonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Powinno się je robić na żarze ogniska w żeliwnym kociołku, lecz zrobione w domu wg odpowiedniego przepisu wychodzą równie pyszne, a podczas gotowania w domu przepięknie pachnie ogniskiem! W oryginalnej wersji nie ma buraków a jest kapusta, ja jednak wolę wersję z buraczkiem, choć wersja z kapustą jest równie smaczna.

Składniki: (wszystko zależy od wielkości garnka)
  • kilka ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • duża cebula
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu lub margaryny lub masła
  • sól i pieprz
  • ja nie dałam ale można dodać 30 dag boczku najlepej tłustego
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w plasterki lub półplasterki, buraki na plastry, cebulę w piórka i kiełbasę w plasterki. Wszystko układamy warstwami w garnku: ziemniaki, sól i pieprz, marchew, buraki, kiełbaskę, cebulę i od nowa ziemniaki itd. Dobrze, żeby na górze były ziemniaki a na ziemniakach tłuszcz i boczek. Garnek powinien być pełen. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i dociskamy pokrywką (folia musi być założona dokładnie aby para nie uciekała z garnka podczas gotowania). Ziemniaki stawiamy na średni palnik i pieczemy około 10 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy go i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i ostrożnie zdejmujemy folię. Mieszamy wszystko i zajadamy! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz