Składniki: (wszystko zależy od wielkości garnka)
- kilka ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 buraki
- duża cebula
- 0,5 kg kiełbasy
- 2 łyżki smalcu lub margaryny lub masła
- sól i pieprz
- ja nie dałam ale można dodać 30 dag boczku najlepej tłustego
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w plasterki lub półplasterki, buraki na plastry, cebulę w piórka i kiełbasę w plasterki. Wszystko układamy warstwami w garnku: ziemniaki, sól i pieprz, marchew, buraki, kiełbaskę, cebulę i od nowa ziemniaki itd. Dobrze, żeby na górze były ziemniaki a na ziemniakach tłuszcz i boczek. Garnek powinien być pełen. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i dociskamy pokrywką (folia musi być założona dokładnie aby para nie uciekała z garnka podczas gotowania). Ziemniaki stawiamy na średni palnik i pieczemy około 10 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy go i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i ostrożnie zdejmujemy folię. Mieszamy wszystko i zajadamy! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz