Ad sense

poniedziałek

Cynamonki

 Pyszne, mięciutkie i pięknie pachnące. 



Składniki:
Ciasto:
  • 550g mąki pszennej
  • 200ml ciepłego mleka
  • 20g świeżych drożdży lub 7g instant
  • 90g roztopionego masła 
  • 120g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 60g cukru
Masa cynamonowa / nadzienie:
  • 100g miękkiego masła
  • 2 kopiaste łyżki cynamonu
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 80g najlepiej brązowego cukru ale biały cukier też będzie ok


Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Jeśli używamy świeżych  drożdży to zaczynamy od zrobienia zaczynu. Z podanych składników odejmujemy 50ml ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 10 min aż rozczyn zacznie pracować.

Pozostałe składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy rozczyn i wszystko razem mieszamy, wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem planetarnym najlepiej przez 10 min.  Ciasto może się wydawać klejące ale tak ma być, nie dosypujcie mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. 

W czasie gdy ciasto nam wyrasta wszystkie składniki na nadzienie rozcieramy razem najlepiej widelcem na gładką masę.



Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, tak aby nie było za cienkie. Można troszkę podsypać mąką, ale nie za dużo aby ciasto nie było twardawe. Nakładamy nasze nadzienie i rozsmarowujemy na całości. Ciasto zawijamy ciasno w rulon od dłuższej strony. Dzielimy na 12-15 części. Zależy jakie duże chcemy bułeczki. Najlepiej robić to nitką, nożem możemy spłaszczyć ciasto.
Przekrojone bułeczki układamy na blaszce. Polewamy ciepłą śmietanką (po bułeczkach jak i po blaszce. Podczas pieczenia bułeczki „wypiją” tą śmietankę). Pieczemy 25 min w 180st aż będą rumiane. 
Po wystudzeniu można posmarować kremem śmietankowym. 
Smacznego. 


Krem śmietankowy:
  • 200g serka kanapkowego śmietankowego
  • 70g miękkiego masła
  • 50g cukru pudru

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie aż powstanie nam krem. Smarujemy upieczone cynamonki. 



wtorek

Drożdżowe bułeczki z czekoladą

 Zawijane drożdżówki z czekoladą, idealne do kawki. Polecam!

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych drożdży 7g lub 25g świeżych drożdży 
  • 700g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 380ml mleka
  • 75g masła 
  • 2 jajka
W przypadku świeżych drożdży najpierw trzeba zrobić zaczyn - 25g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka - odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać do reszty składników i wyrobić ciasto. 




Przygotowanie:
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę na podsycanej mąką stolnicy. Z ciasta robimy wałek i dzielimy na 13 w miarę równych części. Każda część rozwałkowujemy na owal, smarujemy czekoladą i zwijamy w rulonik od szerszej strony. Zwinięta bułeczkę rozcinamy na 2 części, zaplatamy jak warkoczyk i zwijajmy w ślimaczka. Bułki odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego 175st piekarnika i pieczemy 14-16 min. Smacznego!








niedziela

Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty. 


Składniki:

  • Mała/średnia główka młodej kapusty
  • Czerwona cebula
  • Kukurydza
  • Jabłko
  • 1-2 marchewki
  • Czerwona papryka
  • Mały jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Koperek
  • Sól, pieprz


Przygotowanie:
Młodą kapustę drobno siekam, przekładam do większej miski i solę. Następnie ugniatam rękoma aby zmiękła. Do kapusty dodaję starte jabłko, startą marchewkę, drobno pokrojoną cebulę, oraz pokrojoną paprykę. Dodaję poszatkowany koperek.  Całość mieszam z jogurtem naturalnym oraz majonezem. Solę i pieprzę do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny.  Smacznego! 

 

Puszysty biszkoptowy omlet

Propozycja na słodkie śniadanie. Omlet biszkoptowy jest bardzo łatwy a zarazem bardzo szybki do zrobienia. Smakuje dokładnie tak samo jak biszkopt pieczony w tortownicy a robi się go o wiele szybciej. Można go zajadać ze skyrem i owocami tak jak u mnie a można podać z bitą śmietaną i owocami jako deser. Świetnie smakuje z twarożkiem i dżemem. Omlet wychodzi puszysty i grubaśny. Polecam! Składniki są podane na małą patelnię 20cm. 



Składniki na omlet:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • Odrobina oleju lub masła do wysmarowania patelni

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od zoltek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę . Dodajemy zoltka i delikatnie lecz dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz mleko i cukier i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy małą patelnię i smarujemy lekko masłem lub spryskujemy olejem. Na patelnię przelewamy naszą masę biszkoptową. Smażymy na małym lub średnim ogniu pod przykryciem. 
Omlet jest gotowy do przewrócenia gdy po podważeniu omleta jego spód jest złoto brązowy. Po przewróceniu smażymy jeszcze chwilę już bez przykrycia aż druga strona również będzie złoto brązowa. Smacznego!





poniedziałek

Makaron z mięsem mielonym i warzywami

 Szybki jednogarnkowy obiad. 


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • Ulubione przyprawy do mięsa mielonego: czosnek granulowany, sól, pieprz, czerwona papryka, bazylia, oregano
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 0,5 szklanki mrożonego groszku
  • Koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
  • Woda lub rosół ok. 0,5 l
  • Ulubiony makaron - u mnie małe kolanka


Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie zeszklić na odrobinie oleju. Do cebuli dodać mięso mielone oraz przyprawy i smażymy całość aż mięso zbrązowieje. Do mięsa dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz mrożony groszek, ja dodałam jeszcze mrożoną kukurydzę i smażymy razem kilka minut. Następnie wlewamy wodę lub rosół i wsypujemy surowy makaron. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość delikatnie mieszamy i przykrywamy. Gotujemy aż makaron będzie miękki wg instrukcji na opakowaniu. Można ewentualnie przyprawić do smaku. Danie jest gotowe. Smacznego. 


sobota

Kolorowa sałatka z ryżem i kurczakiem






Składniki:
  • 100g ryżu
  • 400g kapusty pekińskiej (ja użyłam sałaty rzymskiej)
  • Pierś kurczaka ok 300g
  • Połowa papryki
  • Mała puszka kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • Mały Pęczek koperku
  • Sól, pieprz
  • 2lyzeczka musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu


Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą i studzimy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami i smażymy. Kukurydzę odsączamy z puszki. Paprykę oraz ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy majonez, musztardę oraz jogurt naturalny i mieszamy jeszcze raz. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego!


poniedziałek

Ryż z kurczakiem i warzywami

Obiad idealny dla zabieganych. Wszystko z jednego garnka. 15 min i gotowe! Polecam!

 


Składniki:

  • Cebula
  • Czerwona papryka - można dać inny kolor ( użyłam połowę)
  • Mrożony groszek 70g
  • 100g ryżu
  • 300g piersi kurczaka (przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany)
  • 1 szkl wody 
  • 1 szkl passaty pomidorowej lub wody wymieszanej z gęstym przecierem pomidorowym


Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy troszkę oleju lub oliwy i podsmażamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy mięso z piersi kurczaka i dalej podsmażamy. Na całkować wsypujemy suchy ryż, zalewamy wodą oraz passata pomidorowa. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Dosypujemy mrożony groszek i gotujemy nadal na małym ogniu aż ryż będzie gotowy.  Smacznego!