Ad sense

piątek

kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche, delikatne z mięciutką budyniową pianką, do tego maliny lub inne ulubione owoce. Pycha!



Składniki:

Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta .

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!



fit babeczki serniczki

Coś dla miłośników sernika. Gdy mamy ochotę na to pyszne ciasto a w domu tylko kostka sera, wtedy można zadowolić się tymi pysznymi mini serniczkami. Polecam!


Składniki:
  • 250 g białego sera
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka cukru lub miodu lub innego słodzidła


Przygotowanie:
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce mieszamy ser, żółtka, budyń, jogurt i cukier, na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką krótko ale dokładnie, tak aby nie wypuścić powietrza z piany. Długie mieszanie spowoduje, że serniczki ładnie wyrosną ale po upieczeniu szybko opadną. Pieczemy ok. 45 min w 150 st. Smacznego!

niedziela

francuskie kotleciki jajeczne z kurczaka

Pyszne, szybkie i łatwe kotlety z posiekanego mięsa drobiowego i jajek.



Składniki:
  • 2 piersi kurczaka lub indyka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
  • 1 zielona cebulka 
  • koperek
  • 2 łyżki mąki 
  • sól, pieprz, papryka słodka czerwona
  • 1 ząbek czosnku lub 0,5 łyżeczki granulowanego 
  • olej do podsmażenia

Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w malutką kosteczkę. Zieloną cebulkę i koperek drobno siekamy i dorzucamy do mięsa. 



Do miski z kurczakiem wbijamy 3 jajka, dodajemy przyprawy, mąkę (możliwe, że będziecie potrzebowali mniej mąki - zależy od wielkości jajek) oraz śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.



Kotleciki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju lub oliwie. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem jako dodatek do obiadu. Smacznego!



czwartek

naleśniki budyniowe

Budyniowe naleśniki, cudownie pachną wanilią oraz mają piękny kolor! Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wspaniale smakują z dżemem, owocami, bitą śmietaną lub same. Polecam!


Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 300 ml wody mineralnej
  • 2 budynie bez cukru - waniliowe lub śmietankowe
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie:
Jajka lekko miksujemy.Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym. Mleko łączymy z wodą mineralną i dodajemy do jajek na przemian z mąką wymieszaną z budyniem. Na końcu dodajemy olej. Ciasto wyjdzie dosyć rzadkie. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dokładnie mieszamy ciasto i smażymy cienkie naleśniki na lekko wytłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!