Ad sense

środa

Chrupiące pieczone ziemniaczki

Bardzo pyszne pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką. Idealny dodatek do drugiego dania.



Składniki:

  • 1 kg ziemniakow
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
  • Spora garść bulki tartej




Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy (lub nie jeśli lubicie ze skórką), myjemy i kroimy na ulubione kształty - u nas łódeczki. Polewamy olejem, dodajemy przyprawy oraz bułkę tartą i dokladnie mieszamy. Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia jeden obok drugiego. Pieczemy w 190 st mniej więcej 30 min. Podajemy ciepłe z ulubionym mięskiem lub rybką lub podajemy z sosem np czosnkowym jako przekąskę. Smacznego!

Ciasto styropian - sernik bez sera

Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. W smaku niby sernik a tak naprawdę nie zawiera w ogóle sera! Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub greckiego albo śmietany. Dodatkowo ciasto jest smaczne, szybkie, tanie i łatwe do przygotowania. Polecam!



Składniki:
Ciasto kruche:
  • 250g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 5 żółtek
  • 500g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu

Masa:
  • 1 litr jogurtu greckiego
  • 200g cukru (można użyć mniej jeśli damy budyń z cukrem w składzie)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 białek
  • Dodatkowo dżem - u nas malinowy
  • Do masy można dodać brzoskwinie lub wiórki kokosowe


Przygotowanie:
Z masła, cukru, mąki, proszku do pieczenia i żółtek zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną część zawijamy w woreczek lub folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika, drugą część wyklejamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto podpiekamy ok 15 min w 180 st. aż się lekko zarumieni.
W wysokiej misce mieszamy jogurt z cukrem, następnie dodajemy budynie i mieszamy jeszcze raz aby nie było grudek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka mieszamy delikatnie z masą jogurtową.
Podpieczone i wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę jogurtową.
Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Upieczone najlepiej pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego.


poniedziałek

Babka marmurkowa na oleju

Babka marmurkowa. Puszysta i miękka a do tego bardzo smaczna.  Łatwa i szybka w przygotowaniu. Idealna do kawki czy do szklanki mleka. Polecam!




Składniki:
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 i 1/2 szkl mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki 



Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym. Ciągle miksując do ubitych białek dodajemy żółtka. Po żółtkach delikatnie wlewamy mleko i miksujemy. Mąkę mieszamy z  proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Formę na babkę należy wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką lub bułką tartą aby babka nam się nie przykleiła. Ja używam silikonowej której nie trzeba natłuszczać. 
Do foremki wylewamy na przemian jasną i ciemną masę. Pieczemy ok 1 godziny w 170-180 st. do suchego patyczka. Smacznego!