Ad sense

sobota

Pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem to propozycja na pyszny obiad gdzie wykorzystamy mięso z rosołu. Ja zawsze robie tak, że obieram mięso które nam zostało z rosołu i odkładam do pojemniczka i mrożę, za każdym razem dokładam mięso i jak nazbieram odpowiednią ilość to robię kluseczki, krokiety, zapiekankę lub pasztet.


Składniki:
Kluski:
  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz mięsny:
  • ok. 400 g mięsa gotowanego z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • opcjonalnie 1 marchewka oraz 1 pietruszka z rosołu 
  • sól, pieprz do smaku






Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, obie mąki oraz sól i zagniatam na gładkie, jednolite ciasto –może być krótko, właściwie tylko do połączenia składników (ciasto ma być podobne do tego na kopytka).

Mięso z rosołu obieram od kości i mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Czasem dodaję też marchew i pietruszkę z rosołu jeśli mi zostanie.

Cebulę obieram, drobno kroję i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, krótko, do zeszklenia.

Podsmażoną cebulę dodaję do mięsa, doprawiam do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie mieszam i prosty farsz gotowy.

Na podsypanej mąką stolnicy formuję z ciasta wałek i dzielę go na równe części.

Kawałki ciasta rozpłaszczam na dłoni, układam na nich solidną porcję farszu, ciastem oblepiam szczelnie mięso tworząc zgrabną, okrągłą pyzę/knedelek. Toczę w dłoniach nadając mu kulisty kształt i układam kolejno na przyprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno być dość cienkie, a farszu dość sporo.

Pyzy gotujemy wrzucając je po kolei na wrzątek na małym ogniu ok 3-5 min od wyplynięcia.

Smacznego!






wtorek

Pyszne chrupiące gofry

Kto z nas nie lubi gofrów? My uwielbiamy! Dla nas połączenie idealne to gofry z bitą śmietaną i owocami, mniam! Z tego przepisu gofry smakują jak te z budki nad morzem. Polecam spróbować.
Pamiętajcie, że podstawą upieczenia dobrych i chrupiących gofrów takich jak nad morzem jest dobry przepis ale również dobra gofrownica. zadbajcie o to żeby miała przynajmniej 1000W. 


Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Cukier waniliowy




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz cukier i miksujemy. Po chwili dolewamy olej i miksujemy jeszcze chwilkę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta na gofry i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok 6-7 min. Zazwyczaj piekę gofry na średniej mocy aby na pewno były upieczone w środku. Smacznego!


Tuńczykowa sałatka z makaronem ryżowym

Kolorowo, szybko, smacznie a przede wszystkim zdrowo - tak jak lubimy najbardziej. Polecam!



Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego 
  • 2 pomidory
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • Połowa zielonego ogorka
  • Szczypiorek
  • Tunczyk w sosie własnym 
  • Sól, pieprz, czosnek i trochę oliwy 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pomidory i ogórka kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Można zamiast oliwy dać majonez. Smacznego!

środa

Domowe zapiekanki czyli jak nie wyrzucać pieczywa

Najlepszy sposób aby nie marnować nadmiaru pieczywa w domu lub nie wyrzucać czerstwych bułek lub chleba to zrobienie z nich zapiekanek!  Takie domowe są najlepsze. Dodajemy ulubione dodatki oraz sosy i pyszna kolacja na ciepło gotowa. Polecam!


 Składniki:
  • Pieczywo
  • Pieczarki
  • Żółty ser
  • Cebula
  • Sól, pieprz
  • Masło lub mleko
  • Ewentualnie inne dodatki np szynka, papryka, oliwki itp


 Przygotowanie:
Cebulę oraz pieczarki obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pokrojone podsmażamy na patelni aby straciły surowość.


Bułki kroimy na połowę, smarujemy masłem lub moczymy chwileczkę w mleku jeśli mamy twarde pieczywo. Układamy podsmażone pieczarki z cebulką i posypujemy żółtym serem. 


Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 10 min. aż ser się rozpuści a bułki będą chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi sosami lub same. Smacznego!



czwartek

Kurczak z warzywami pieczony w rekawie

Pomysł na pyszny zdrowy obiadek. Przygotowanie warzyw i mięsa zajmie nam niecałe 10 min a resztę roboty zrobi za nas piekarnik. Całe danie wychodzi miękkie, pyszne i soczyste. Polecam!


Składniki:
  • 4 podudzia kurczaka (lub inne części kurczaka)
  • ok 700 g ziemniaków 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • koperek
  • sól ,pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany (wasze ulubione przyprawy do kurczaka)
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Podudzia kurczaka myjemy, suszymy, smarujemy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na co najmniej godzinę lecz można ten krok pominąć. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oleju oraz koperek i mieszamy.
 Do rękawa wkladamy warzywa i równomiernie je rozkładamy,


na warzywa układamy podudzia.


Całość zawiązujemy i wykałaczką w worku robimy 3-4 dziury. Pieczemy w 180 st ok godzinę. Smacznego!