Ad sense

sobota

Pyzy z mięsem z rosołu

Pyzy z mięsem to propozycja na pyszny obiad gdzie wykorzystamy mięso z rosołu. Ja zawsze robie tak, że obieram mięso które nam zostało z rosołu i odkładam do pojemniczka i mrożę, za każdym razem dokładam mięso i jak nazbieram odpowiednią ilość to robię kluseczki, krokiety, zapiekankę lub pasztet.


Składniki:
Kluski:
  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz mięsny:
  • ok. 400 g mięsa gotowanego z rosołu
  • 1 średnia cebula
  • opcjonalnie 1 marchewka oraz 1 pietruszka z rosołu 
  • sól, pieprz do smaku






Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, obie mąki oraz sól i zagniatam na gładkie, jednolite ciasto –może być krótko, właściwie tylko do połączenia składników (ciasto ma być podobne do tego na kopytka).

Mięso z rosołu obieram od kości i mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Czasem dodaję też marchew i pietruszkę z rosołu jeśli mi zostanie.

Cebulę obieram, drobno kroję i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, krótko, do zeszklenia.

Podsmażoną cebulę dodaję do mięsa, doprawiam do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie mieszam i prosty farsz gotowy.

Na podsypanej mąką stolnicy formuję z ciasta wałek i dzielę go na równe części.

Kawałki ciasta rozpłaszczam na dłoni, układam na nich solidną porcję farszu, ciastem oblepiam szczelnie mięso tworząc zgrabną, okrągłą pyzę/knedelek. Toczę w dłoniach nadając mu kulisty kształt i układam kolejno na przyprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno być dość cienkie, a farszu dość sporo.

Pyzy gotujemy wrzucając je po kolei na wrzątek na małym ogniu ok 3-5 min od wyplynięcia.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz