Składniki:
- ok. 300 g cukinii
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki pszennej
- natka pietruszki
- koperek
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pietruszkę i koperek myjemy i siekamy. Czosnek i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Startą cukinię posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny lub godzinę aby puściła soki. Po tym czasie cukinię odsączamy na sitku lub ściskając mocno w rękach. Im więcej soku odciśniemy tym mniej mąki będziemy musieli dosypać. Do cukinii dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Powstałą masę nakładamy na rozgrzaną patelnię polaną odrobiną oleju lub oliwy i smażymy z obu stron na małym lub średnim ogniu na złoty kolor. Smacznego!