- 2 główki młodej kapusty
- 2-3 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1-2 ulubione kiełbaski lub kawałek boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Na dno garnka wlewamy trochę wody, wrzucamy kapustę i dusimy około 10 min.
Cebulę oraz kiełbaskę lub boczek siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszamy aby uzyskać mieszankę bez grudek. Gdy się lekko zrumieni dodajemy do kapusty i mieszamy. Chwilkę gotujemy i gotowe! Na koniec wsypujemy poszatkowany koperek. Smacznego!