czwartek

młoda kapusta zasmażana

Taką młodą kapustę, poszatkowaną, ugotowaną w lekkim sosie, zagęszczoną zasmażką, kiełbaską i doprawioną koperkiem zawsze robiła moja mama. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań. Jest smaczna, pożywana, rozgrzewającą i sycąca.




Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 ulubione kiełbaski lub kawałek boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy. Na dno garnka wlewamy trochę wody, wrzucamy kapustę i dusimy około 10 min.
Cebulę oraz kiełbaskę lub boczek siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszamy aby uzyskać mieszankę bez grudek. Gdy się lekko zrumieni dodajemy do kapusty i mieszamy. Chwilkę gotujemy i gotowe! Na koniec wsypujemy poszatkowany koperek. Smacznego!


piątek

nasza ulubiona sałatka wielkanocna

Jest to nasza ulubiona sałatka na Wielkanoc, zawsze znika ze stołu jako pierwsza. Bardzo fajnie smakuje i przede wszystkim doskonale wpisuje się w Wielkanocną tematykę.




Składniki:
  • 200 g ulubionego mixu sałat 
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2-3 sztuki białej kiełbasy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1  czerwona papryka
Składniki na sos chrzanowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól


Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Jajka gotujemy na twardo i poobierane kroimy w plasterki lub ćwiartki, paprykę w kosteczkę lub paseczki, białą kiełbasę parzymy lub gotujemy i kroimy na plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Na talerzu/półmisku układamy najpierw sałaty, na to kiełbaski, paprykę, jajka oraz szczypiorek. Całość polewamy sosem chrzanowym. Smacznego!

środa

Pełnoziarniste bułeczki z serem

Mięciutkie, puszyste, z dużą ilością sera - bułeczki idealne. Zamiast sera można użyć jabłek z cynamonem, marmolady lub powideł. Dodatkowo przepis jest na tyle dobry, że jest doskonałą bazą do wszelkich słodkich bułek z nadzieniem jak i bułek bez nadzienia w ogóle. Po prostu pycha!



Składniki

  • 1 kg mąki u mnie pól pszennej a pól pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • Kostka masła
  • Odrobina oliwy
  • Niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży



Z ciepłego mleka, drożdży i połowy cukru zrobić zaczyn. Kostkę masła rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych dodać resztę składników i zmiksować mikserem. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie - przełożyć na stolnicę, mocno podsypać mąką i zagnieść. Powinno być mięciutkie ale zwarte. Dzielimy na 4 części a każdą na następne 4. Formujemy kulki i szklanka wysmarowana od spodu olejem naciskamy na kuleczki aby zrobić wgłębienie. Nadziewamy serem. Pieczemy 20 min w 170-180 stopniach.

Masa serowa

  • Dwie kostki sera najlepiej półtłustego
  • Pół szklanki cukru
  • Jajko
  • Odrobina aromatu cytrynowego
Wszystkie składniki zmiksować.

Smacznego!