Składniki:
Kluski:
- 500-600 g ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
farsz mięsny:
- ok. 400 g mięsa gotowanego z rosołu
- 1 średnia cebula
- opcjonalnie 1 marchewka oraz 1 pietruszka z rosołu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, obie mąki oraz sól i zagniatam na gładkie, jednolite ciasto –może być krótko, właściwie tylko do połączenia składników (ciasto ma być podobne do tego na kopytka).
Mięso z rosołu obieram od kości i mielę w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze. Czasem dodaję też marchew i pietruszkę z rosołu jeśli mi zostanie.
Cebulę obieram, drobno kroję i podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu, krótko, do zeszklenia.
Podsmażoną cebulę dodaję do mięsa, doprawiam do smaku solą i czarnym pieprzem. Dokładnie mieszam i prosty farsz gotowy.
Na podsypanej mąką stolnicy formuję z ciasta wałek i dzielę go na równe części.
Kawałki ciasta rozpłaszczam na dłoni, układam na nich solidną porcję farszu, ciastem oblepiam szczelnie mięso tworząc zgrabną, okrągłą pyzę/knedelek. Toczę w dłoniach nadając mu kulisty kształt i układam kolejno na przyprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno być dość cienkie, a farszu dość sporo.
Pyzy gotujemy wrzucając je po kolei na wrzątek na małym ogniu ok 3-5 min od wyplynięcia.
Smacznego!