Oryginalnie powinna być mąka orkiszowa lecz zamieniłam ją na owsianą i żytnią pełnoziarnistą, oraz podwoiłam ilość orzechów włoskich.
50 g masła
250 dag daktyli, bez pestek i posiekanych
250 ml gorącej wody
250 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g zmielonych płatków owsianych na mąkę
0,5 łyżeczki soli morskiej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka, lekko rozbełtane
łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki siemienia lnianego
0,5 łyżeczki soli morskiej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka, lekko rozbełtane
łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia chleba smarujemy masłem (silikonowej nie trzeba).
Do ustawionego na niewielkim ogniu rondelka dajemy 50g masła, daktyle, i wodę. Mieszamy aż masło się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i cukier - mieszamy. Robimy wgłębienie w środku do którego dajemy jajka, ekstrakt waniliowy i daktyle wraz z zalewą. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i ziarna siemienia lnianego.
Masę przełożyć do wcześniej natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st. Piec 1 godzinę bez termoobiegu.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy chleb jest upieczony.
Upieczony chleb wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Bardzo fajny chlebek :)
OdpowiedzUsuń