Składniki:
- 2 mniejsze lub 1,5 piersi z kury
- 5-6 pieczarek
- 250 gr sera mozzarelli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść zielonej pietruszki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól pieprz ,papryka ostra, słodka,
- do panierki jajko i bułka tarta.
Mięso kroimy w drobną kostkę. Solimy. Posypujemy pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Cebulkę siekamy na drobno. Wrzucamy na rozgrzaną jedną łyżkę oleju. Jak się zeszkli, dodajemy starty czosnek i szczyptę ziół prowansalskich. Kilka sekund jeszcze podsmażamy i dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Mieszamy i dusimy pieczarki maksymalnie dwie minuty.
Podczas, gdy pieczarki dochodzą kroimy w drobną kostkę mozzarellę. Dodajemy do niej pieczarki, mięso, bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Lepiej, żeby były mniejsze, dzięki temu łatwiej przewracać je na patelni. Wystarczy obtoczyć kotleciki tak jak są w panierce i wkładać na rozgrzany tłuszcz.
Kotlety smażymy około 2 minut z każdej strony, tak, jak każde mielone, na niedużym ogniu. Podajemy tradycyjnie z surówką, ziemniakami, czy ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz