Ad sense

czwartek

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem ulubionej kiełbaski i pieczarek. Bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Polecam!


 Składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g kiełbasy (część kiełbasy można podmienić na boczek, szynkę czy inną wędlinę)
  • 4 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • ok. 350-400 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 całe jajka
  • ok. 200 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente. Studzimy. Wystudzone kroimy na grubsze plastry.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę. Całość smażymy. Pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do kiełbasy z cebulą i podsmażamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładamy na dno naczynia, na to wykładamy podsmażoną cebulę, kiełbasę i pieczarki. Układamy resztę ziemniaków. 
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, jajka, ser i zioła. Zalewamy tym naszą zapiekankę. 
Całość pieczemy ok 30 min w 180 st do zrumienienia. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz