Najprostszy przepis na murzynka/ czekoladową babkę. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i ciasto gotowe! Jeden przepis a wiele możliwości - za każdym razem uzyskamy inny smak - wszystko zależy od rodzaju bakalii jakich użyjemy oraz od smaku dżemu. Polecam!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oliwy
- 2 łyżeczki sody
- 400ml kefiru
- 2 łyżki kakao
- 100 - 150ml dżemu lub musu jabłkowego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie)
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Bakalie takie jak rodzynki, żurawina czy morele zalewamy wrzątkiem. W przeciwnym razie opadną nam na dno.
Wszystkie składniki na babkę mieszamy razem. Pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz