czwartek

murzynek z kefirem

Najprostszy przepis na murzynka/ czekoladową babkę. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i ciasto gotowe! Jeden przepis a wiele możliwości - za każdym razem uzyskamy inny smak - wszystko zależy od rodzaju bakalii jakich użyjemy oraz od smaku dżemu. Polecam!



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki sody
  • 400ml kefiru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 - 150ml dżemu lub musu jabłkowego
  • 2 szklanki mąki
Dodatkowo:
  • 1 szklanka bakalii (tych jakie lubicie)
  • 1 łyżka mąki


Przygotowanie:
Bakalie takie jak rodzynki, żurawina czy morele zalewamy wrzątkiem. W przeciwnym razie opadną nam na dno. 
Wszystkie składniki na babkę mieszamy razem. Pod koniec dodajemy kakao i mąkę. Na koniec dodajemy bakalie. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką.



Ciasto przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut.


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz