poniedziałek

sernik królewski

Sernik królewski to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast do którego wraca się bardzo często bez względu na okazję. Sernik na startym, kakaowym cieście kruchym, pokryty również tym samym ciastem. Masa serowa jest delikatna, wilgotna i aromatyczna. Nadaje się zarówno na Święta Wielkanocne, Bożego Narodzenia jak i urodziny, imieniny czy inne. Polecam!

 



Składniki:
Ciasto kruche:
  • 400g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 200g masła lub margaryny
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
  • 1kg twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • opcjonalnie - skórka starta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli



Przygotowanie:

Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kakao, pokrojone na małe kawałeczki masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i jogurt. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. pół h lub lodówki na około 3h.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Zaciskamy obręcz tortownicy. Jedną część ciasta zagniatamy ponownie aby zmiękło, rozwałkowujemy i wyklejamy boki. Drugą część ścieramy na tarce o grubych oczkach tak aby pokryć całe dno tortownicy. Blaszkę dokładamy do lodówki.

Teraz czas na masę serową. Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli aż zrobią się białe. Dodajemy ser, budyń w proszku i skórkę pomarańczy. (można białka oddzielić od żółtek i ubić same białka, dodając je na końcu do masy serowej, wtedy masa będzie bardziej puszysta). Całość miksujemy przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia składników, nie za długo. Jeśli miksujemy za długo dużo powietrza dostaje się do masy, wtedy sernik mocno wyrośnie podczas pieczenia ale równie szybko opadnie.

Masę serową przekładamy do tortownicy, na wierzch ścieramy trzecią część ciasta.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 60 min 180 st. Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki najlepiej na noc. Smacznego!


piątek

wielkanocne faszerowane jajka z pieczarkami

Przepis jest banalnie prosty a uwielbiany przez każdego. Takich jajek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!



Składniki:
  • 6 jajek
  • pieczarki
  • sól, pieprz
  • majonez
  • tłuszcz do smażenia
  • vegeta

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupki. Obrane jajka przecinamy na polówki i wyciągamy żółtka. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte pieczarki podsmażamy na masełku na patelni, gdy już straciły surowość dodajemy żółtka, mieszamy dokładnie i całość dalej smażymy na małym ogniu. dodajemy sól, pieprz i odrobinę vegety do smaku. Nie smażymy za długo aby masa nie yszła zbyt sucha. Gotowy farsz nakładamy do połówek jajek. Można od razu wymieszać z majonezem lub przyozdobić z wierzchu. Smacznego!

czwartek

sałatka wielkanocna z ryżem i tuńczykiem

 Jedna z naszych ulubionych sałatek z tuńczykiem. Chętnie robimy ją na Wielkanoc ale i w ciągu roku często gości na naszym stole. Zdrowa, szybka i pożywna. Polecam!

Składniki:
  • 2 woreczki ryżu - najlepiej brązowy lub paraboiled
  • 1 większy zielony ogórek
  • papryka - czerwona lub żółta
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 ogórki kiszone
  • tuńczyk w puszce - w oleju lub wodzie
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • majonez
  • jogurt naturalny


Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ogórki kroimy w kosteczkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kosteczkę, Pietruszkę siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. (Jogurt można pominąć i dodać tylko majonez). Sałatka gotowa, smacznego!


sobota

Naleśniki z dodatkami jak racuszki

Małe naleśniki z dodatkami, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smakują jak racuszki lecz są bez dodatku drożdży czy innych spulchniaczy. Dodatki można sobie wybrać wg tego co kto lubi. U mnie biały ser, żurawina oraz jabłko. Polecam!



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cukru 
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • dodatki: u mnie biały ser - czasem zastępuję serkiem wiejskim, żurawina, jabłka


Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Resztę składników oprócz dodatków miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ser, żurawinę oraz pokrojone jabłka. Krótko miksujemy. ( Jeśli używamy żurawiny lub rodzynek - warto je wcześniej sparzyć wrzątkiem. Jeśli używamy serka wiejskiego warto go przepłukać na sitku wodą aby pozbyć się śmietanki. ) Do powstałej masy delikatnie wlewamy ubite białka i pomalutku drewnianą łyżką mieszamy uważając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza z ubitych białek - dzięki temu uzyskamy puszyste naleśniki. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem, owocami lub śmietaną. Smacznego!