Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym jest idealny bez względu na porę roku oraz dnia. Kto nie zjadłby ze smakiem talerza pełnego makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym bazylią, oregano i czosnkiem, z dodatkiem mięsnych kuleczek? Proste połączenie, które jest sycące i niezwykle smaczne. Polecam!
Składniki:
- Pełnoziarnisty makaron spaghetti - ilość wg uznania
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 jajko
- sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka
- puszka pomidorów lub pasty pomidorowej takiej w kartonikach
- ząbek czosnku
- trochę wody
- sól, pierz, bazylia oregano
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente - taki jest zdrowszy.
Mięso, kaszę manną, jajko, sól, pieprz, czosnek i papryki dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki i parujemy w parowarze około 15 min. Zamiast parowaru można kuleczki obsmażyć na patelni z każdej strony.
W rondelku na oleju delikatnie przyrumieniamy rozdrobniony czosnek, dodajemy pomidory z puszki, dolewamy około 1/3 puszki z pomidorów wody i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy chwilę, aby sos zgęstniał a pomidory się rozpadły, następnie przekładamy do niego przygotowane wcześniej pulpeciki i chwilę podduszamy na wolnym ogniu. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz