Ad sense

sobota

Gulasz wieprzowy z marchewką i pieczarkami

Prosty i łatwy przepis na gulasz wieprzowy z marchewką i pieczarkami. Zrobiłam go ostatnio pierwszy raz i już wiem, że ten przepis na stałe wpisał się do naszej kuchni, ponieważ bardzo nam smakowało. 


Składniki:
  • 3-4 plastry schabu/szynki/karkówki/łopatki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy np czosnek, papryka

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i zostawiamy na około godzinę, Po tym czasie mięso podsmażamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, listek laurowy oraz pieczarki pokrojone w mniejsze kawałeczki. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty, następnie zalewamy wodą lecz tylko tyle aby przykryła mięso. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniaczkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz