Składniki:
na ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 2 całe jajka
- 30 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 40 g cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
nadzienie :
- 250 g twarogu
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 żółtko
- otarta skórka z połowy cytryny (opcjonalnie możemy nie dodawać)
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski lub kubeczka dajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min. aby rozczyn zaczął pracować. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy tak długo aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 4 min. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.
Wszystkie składniki na masę serową mieszamy widelcem, mikserem lub blenderem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałek i dzielimy na 10 w miarę równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 10 min aby ciasto odpoczęło. Z każdej kulki formujemy drożdżówkę rozciągając ciasto palcami tak aby w środku powstało wgłębienie w kształcie gniazdka. Do środka nakładamy po łyżce masy serowej (można więcej) a na ser borówki. Bułeczki odstawiamy na 15 min do podrośnięcia. Boki można posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać kruszonką. Pieczemy ok 20-23 min w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz