Owsiane batoniki - bez mąki , za to z całą masą bakalii, płatków owsianych i orzechów. Świetnie smakują na śniadanie z jogurtem lub kefirem. Chrupiące z zewnątrz a miękkie w środku. Idealne jako mała przekąska, na wynos do szkoły lub pracy, lub jako energetyczne batoniki na piesze wycieczki.
- 100 g ulubionych orzechów lub mieszanki
- 50 g suszonych owoców lub bakalii (np. morele, śliwki, żurawina, rodzynki - co kto lubi)
- 250 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego - u mnie złote
- 50 g sezamu
- 50 g łuskanych ziaren słonecznika
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 całe jajka
Przygotowanie:
Orzechy i bakalie siekamy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, siemię lniane, sezam, słonecznik i posiekane orzechy i bakalie. Dodajemy olej i miód - mieszamy. W tym momencie najlepiej masę skosztować czy nie trzeba dodać więcej miodu aby były bardziej słodkie. Na koniec dodajemy dwa rozbełtane jajka i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i starannie, mocno, dokładnie dociskamy do dna, ubijając masę tak, by była zwarta a batony nie kruszyły się.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 min w 180 st. aż batoniki się przyrumienią. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w blaszce - inaczej masa się rozsypie i uzyskamy raczej granolę niż batony.
Gdy masa całkowicie ostygnie można ją wyjąć z blaszki i kroić w kształty jakie najbardziej nam odpowiadają. Smacznego!
Z pewnością zapobiegłyby zaśnięciu w drodze do pracy :)
OdpowiedzUsuń