Poza tym, nie ma co ukrywać, że świeże, naturalne soki owocowe pić jest znacznie łatwiej, niż spożywać warzywa w całości. Łatwiej jest wypić szklankę soku jabłkowo-marchwiowo-burakowego niż jeść te owoce i warzywa w całości, na surowo. Nie jesteśmy po prostu w stanie zjeść takiej ilości warzyw i owoców codziennie, jaką bez problemu dostarczymy pijąc 2 szklanki soku dziennie.
Składniki na 1 szklankę:
- 2 duże buraki (Witaminy: A, B1, C, E, P, wapń, magnez, żelazo, sód, potas, kwas foliowy oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez)
- 5-6 marchewek (Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, mangan, miedź, cynk, kobalt, kwas foliowy, pektyny)
- 1-2 jabłka (Witaminy: B1, B2, B6, C, E, P karoten, sód, potas, magnez, wapń, krzem, fosfor, żelazo, jod)
Przygotowanie:
Owoce i warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wyciskarki i po chwili mamy świeży sok :) jeśli ktoś nie lubi cząstek warzyw czy owoców w soku to można przelać przez sitko. Smacznego!
Przedstawię Wam jeszcze moje inne ulubione soki:
- 100% sok marchewkowy
- 100% sok jabłkowy
- 100%sok pomarańczowy
- jabłko-burak-marchew-seler naciowy-aloes
- banan-jabłko-truskawka-kiwi
- ananas-brzoskwinia-jabłko-marchew
- pomarańcz -jabłko-marchew-truskawka
- grejfrut-pomarańcz-cytryna
Ja posiadam wolnoobrotową wyciskarkę do soków. Przedstawię Wam plusy i minusy między sokowirówką a wyciskarką:
Sok wyciśnięty przy pomocy SOKOWIRÓWKI
- Głównie „kolorowa woda”, mało składników odżywczych, ponieważ pod wpływem wysokich obrotów wytwarzane jest ciepło, które niszczy witaminy oraz enzymy
- Duże napowietrzenie, szybko się utlenia i składniki odżywcze giną w trakcie i zaraz po wyciśnięciu.
- Duża warstwa piany, która świadczy o napowietrzeniu soku.
- Duże straty surowca, sokowirówki nie są tak wydajne jak wyciskarki.
- Sok składający się z wody i osadu – rozwarstwienie.
- Sok nie nadaje się do przechowywania.
- Sokowirówka wyciśnie sok tylko z podstawowych warzyw i owoców.
+ Sok jest wyciśnięty szybciej.
+ Nie trzeba kroić owoców i warzyw do wyciskania.
Sok wyciśnięty za pomocą WYCISKARKI DO SOKÓW
+ Maksymalna zawartość cennych dla zdrowia minerałów, witamin i enzymów.
+ Wyrazisty, intensywny, aromatyczny smak soku.
+ Brak rozwarstwienia, jednolita konsystencja.
+ Minimalne napowietrzenie i warstwa piany.
+ Suchy miąższ, bardzo małe straty surowca.
+ Sok można przechowywać w lodówce do 48h bez istotnej utraty wartości odżywczych.
+ Znakomity sok z każdego rodzaju warzyw, owoców i ziół.
- Sok jest wyciskany wolniej.
- Trzeba kroić warzywa i owoce do wyciskania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz