- pół paczki herbatników pełnoziarnistych
- mała paczka biszkoptów
- dwie garście płatków owsianych
- garść siemienia lnianego w ziarnach
- słoiczek dżemu - u mnie z czarnej porzeczki
- 4-5 łyżek śmietany lub jogurtu greckiego
- kilka kropel aromatu do ciast - migdałowy lub rumowy lub oba :)
- duża łyżka masła orzechowego
- garść wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 100 g mieszanki studenckiej - lub ulubione orzechy - posiekane
Przygotowanie:
Do większej miski kruszymy herbatniki i biszkopty. Dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, kakao,aromat i kokosy i całość mieszamy. Następnie dodajemy dżem, jogurt lub śmietanę i masło orzechowe - mieszamy jeszcze raz dokładnie łącząc składniki. Odstawiamy na pół godzinki do lodówki aby całość się schłodziła i po tym czasie formujemy małe kulki. Można całość obtoczyć w czekoladzie, orzechach lub wiórkach kokosowych. Smacznego!
bardzo smaczne połaczenie składników :)
OdpowiedzUsuń