Składniki:
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200g mąki pszennej
- 1,5 szkl. płatków owsianych - najlepiej górskich
- 100g pestek słonecznika
- 100g pestek dyni
- 1/2 szkl. siemienia lnianego w ziarnach
- 50g drożdży
- 500-600 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru do zaczynu
- więcej niż pół łyżki soli
- (ja dodałam jeszcze 50 g żurawiny)
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od zaczynu: drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zalać połową wody i odstawić na 15 min. W tym czasie do miski wsypać mąki, sól, płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane - wymieszać. Po 15 minutach do zaczynu wsypujemy resztę składników oraz pozostałą wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną, przekładamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do zimnego piekarnika, nastawionego na 200 stopni i pieczemy przez ok. 1 godz.
Smacznego :)
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń