Dwuwarstwowa zapiekanka mięsno-warzywna.
Składniki:
- pół kg mięsa wołowego
- mrożona marchewka z groszkiem
- passata pomidorowa
- zioła prowansalskie
- 5-6 ziemniaków
- 1 jajko
- ser parmezan
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy.
W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotowujemy mięso. Na rozgrzana patelnię wrzucamy wołowinę i podsmażamy. Dodajemy groszek, marchewkę i zioła. Całość mieszamy i podsmażamy. Na koniec dodajemy passatę i jeszcze chwilkę gotujemy.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i ser. Mieszamy dokładnie.
Do naczynia żaroodpornego dajemy podsmażone mięso, na to wykładamy ziemniaki i posypujemy serem. Zapiekamy ok 20 min w 180 st. Smacznego!
Ależ to elegancko wygląda! I pewnie jeszcze lepiej smakuje... ;)
OdpowiedzUsuń