Ad sense

czwartek

Maślane pszenne bułeczki śniadaniowe

Maślane, delikatne bułeczki z miękką skórką, smakują pysznie nawet po dwóch dniach o ile dotrwają. Polecam!



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 300 ml mleka
  • woda lub mleko –do spryskania/posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie:
Mleko z masłem lekko podgrzewamy - ma być ciepłe lecz nie gorące. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.  Dodajemy mleko z masłem i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto przerabiamy chwilkę i dzielimy na 9-10 części.


Z każdej części robimy podłużną bułeczkę, obtaczamy lekko w mące i tępą stroną noża mocno naciskamy na środek bułki tak aby jej nie przekroić do końca. Drugi sposób to nacięcie ostrym nożem bułek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st (termoobieg 175 st). Gdy piekarnik się nagrzeje to wkładamy bułeczki na środkową lub dolną półkę i pieczemy ok 15-20 min do zrumienienia. Najlepiej obserwować, każdy piekarnik jest inny. Upieczone studzimy na kratce aby nie zaparowały. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz